Izjava za javnost: Odpadki na površinah v občini

Objavljeno: 23. julij 2019

 

Izjava za javnost: Odpadki na površinah v občini

V zvezi z odvozom odpadkov podjetja Energetika Ljubljana v Trbovlje želimo kot lokalna skupnost podati nekaj informacij. Občani so nas zadnjih nekaj dni začeli opozarjati o številnih kamionih z ljubljanskimi registracijami, ki vozijo odpadke na deponijo. Začeli smo raziskovati in preverjati, hkrati pa danes iz medijev izvedeli, da naj bi Energetika Ljubljana s podjetjem HSE sklenila pogodbo o odvozu pepela.


Županja oz. Občina Trbovlje je danes poslala urgentno poizvedbo, s katero od lastnikov zemljišča (HSE), kamor naj bi se ti odpadki prepeljali, zahtevamo pojasnila o izvoru in vrsti materiala, ki naj bi se vozil v Trbovlje, rezultate vseh monitoringov, ki jih v zvezi z odloženim materialom morajo izvajati, skladno z zakonodajo ter zahtevali vpogled v vsa dovoljenja, saj nas, kot lokalno skupnost o tem ni obvestil nihče. Upravičeno nas skrbi, kako lahko iste odpadke, ki jih v Termitu ne morejo sprejemati, sprejema nekdo drug, v tem primeru HSE. Verjamemo, da papirji ustrezajo, kot so do nedavnega ustrezali tudi v primeru Moravške občine, a v realnosti je bilo na terenu povsem drugače.


Prav tako zahtevamo tudi pojasnilo pristojnega ministrstva (MOP), kamor smo danes poslali pisno urgenco o tem, kolikokrat je bil v zadnjih treh letih z njihove strani (ter organov v sestavi) kot neodvisnega organa, opravljen nadzor nad odlaganjem materialov na degradiranih površinah HSE - Energetske družbe oz. njene pravne predhodnice in tudi na površinah družbe RTH v likvidaciji ter njene pravne predhodnice Rudnika Trbovlje - Hrastnik.


Poudarjamo, da ne bomo dovolili, da bi na naših, že tako degradiranih površinah odlagali odpadke, ki bodo z onesnaževanjem še dodatno obremenili naše okolje. Zdi se nam nedopustno in nesprejemljivo, da bi se tako invazivne odločitve, ki vplivajo na kakovost življenja vseh občanov, sprejemale na način, da se ignorira lokalno skupnost in se je o tem ne obvesti oziroma za takšne zadeve poizvedujemo na terenu in prebiramo v medijih. Kot rečeno zadeve urgentno preverjamo in od pristojnih zahtevamo vse podatke in dovoljenja, ki jih bodo naše pravne službe vzele pod drobnogled, nato pa bomo storili vse kar je v naši moči, da zaščitimo svoje okolje in občane. Prav tako zadeve spremlja tudi Civilna iniciativa Trbovlje.