Franciju Kotniku v spomin

Objavljeno: 24. marca 2020

 

Franciju Kotniku v spomin.

 

 

Franci Kotnik je Trbovljah dobro poznano ime. Predvsem v svetu šaha je pustil močno in neizbrisljivo sled. V življenju je deloval kot šahist, mentor mnogim mlajšim generacijam, organizator šahovskih tekmovanj za otroke, člane, upokojence, veterane in invalide ter predvsem kot nekdo, ki je šah približal širšemu lokalnemu okolju. S kraljevsko igro se je ukvarjal že od otroških let in ga je slednja spremljala skozi celo njegovo življenje. Med tem časom je kot predsednik vodil Zasavsko šahovsko zvezo in Šahovski klub Rudar Trbovlje, ki je bil od leta 1991 povsem pod njegovo dirigentsko palico. Poleg tega, da je bil aktiven član Šahovskega kluba Rudar Trbovlje je več let aktivno sodil razna ligaška in posamična tekmovanja tako v Zasavju, Sloveniji, kot nekdanji Jugoslaviji.  Njegovi uspehi v svetu šaha so številni, tako kot so številni tudi uspehi njegovih učencev. Mnogi so namreč dosegli zavidljive uspehe, zavzemali najvišja mesta tako na ekipnih pionirskih tekmovanjih, kot posamično, tudi kasneje v življenju. Tudi na državnih in mednarodnih tekmovanjih so njegovi učenci s svojim znanjem in poznavanjem igre pustili močno sled.

 

Za svojo predanost šahu in dolgoletno uspešno delovanje na področju telesne kulture je že leta 1985 prejel bronasto Bloudkovo značko. Njegovo predanost šahu je  nagradila tudi Šahovska zveza Slovenije, ki mu je leta 2017 podarila srebrno priznanje za dolgoletno in uspešno delovanje na šahovskem področju. Za večletno nadpovprečno delo, s katerim je bistveno prispeval k ugledu in razvoju občine Trbovlje, pa je leta 2015 prejel najvišjo občinsko nagrado – Prvojunijsko nagrado.

 

Da današnji otroci poznajo šah, gre zasluga ravno gospodu Franciju Kotniku. Svoje znanje je vsako leto namreč širil na najmlajše in poskrbel, da se je letno s šahovskimi osnovami spoznalo 150 otrok iz trboveljskih vrtcev. Zaradi njega imajo danes trije vrtci, osnovna šola Ivana Cankarja, osnovna šola Trbovlje, podružnična šola Alojza Hohkrauta, TVD Partizan in mestni park narisane velike šahovnice in možnost igranja z velikimi vrtnimi šahovskimi figurami, ki pred očmi otrok zaživijo ter jim na razumljiv in zabaven način približajo veličino kraljevske igre.

 

Franci Kotnik, počivajte v miru. Hvala vam za vse kar ste storili za naše mesto, za naše ljudi. Za seboj ste pustili ogromno sledi, ki ne bodo nikoli pozabljene.ki so vas imeli radi, iskreno in globoko sožalje.

 

V imenu Občine Trbovlje družini in vsem, ki so vas imeli radi, iskreno in globoko sožalje.